A szopási gyakoriság vizsgálata húsmarha populációkban - Kovács, Attila Zoltán; Kovács, Zsolt; Zsoldos, Rebeka; Garbacz, Tamás; Csonka, Áron (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2007)
Jelen közlemény a húshasznú anyatehén, illetve a borjú közötti kapcsolatot vizsgálja a laktáció alatt, a szopás tényén keresztül, amely az anyai magatartásformák egyik fő formája. A szerzők a szopási gyakoriság napszakos változását két húsmarha-állományban vizsgálták. A szopási gyakoriságra ható tényezők közül számos vizsgálatra került. Ilyenek - többek között - a tehén genotípusa és kora, a borjú ivara, valamint további környezeti tényezők (pl. hőmérséklet). A szopások száma rohamosan növekedett miután az állatok felkeltek és a napi csúcsot még a reggeli órákban elérte. A tehén genotípusa szignifikáns mértékben (P < 0,01) befolyásolta a szopási gyakoriság értékét, a tehén kora ugyanakkor nem volt szignifikáns hatású a mért változóra nézve (P > 0,05). A szopások napi számát nem befolyásolta a borjú ivara és csekély összefüggés mutatkozott a napi szopásszám, illetve a választási súly között. A kísérleti napok között csak éves, illetve havi viszonylatban mutatkozott szignifikáns különbség (P < 0,01).
Keywords: állatok viselkedése; szopási gyakoriság; hústehén és borjú; hereford; red angus