A főbb értékmérő tulajdonságokhoz kapcsolódó viselkedésformák és jelentőségük a háziasított szarvasmarhánál - Kovács, Attila Zoltán; Gyimóthy, Balázs (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2008)
Az állatok viselkedésformáit alapvetően két csoportba sorolhatjuk: öröklött, illetve tanult viselkedésformákra. Cikkünkben a főbb értékmérő tulajdonságokhoz – hústermelés, reprodukció – kapcsolódó (öröklött) magatartásformákra térünk ki. Ezek közé tartozik a legelőkészség, a legelési szokások (általában üszőnevelés, húsmarhatartás), a gulyakészség, a szocializációs képesség (csoportos tartás esetén bármely korcsoportban), a különböző szexuális magatartásformák, az ivadékgondozás, illetve a rossz szokások. Ezek a jelenségek a szarvasmarha vad ősére, az őstulokra is jellemzőek voltak (Kovács, 2007).
Keywords: etológia; szarvasmarha; öröklött viselkedésformák