Magyar merinó kosbárányok vérmérsékletének és néhány vágási tulajdonságának alakulása - Pajor, Ferenc; Szentléleki, Andrea; Tőzsér, János; Póti, Péter (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2009)
A vizsgálatban magyar merinó fajtájú kosbárányok (n = 27) vettek részt. A vizsgálat kezdetén a bárányok átlagos életkora 55 nap, élősúlya 17,9 kg volt. A 40 napig tartó vizsgálat alatt a kosbárányok gazdasági abrak és hizlalótáp keverékét ad libitum fogyasztották. A bárányok vérmérsékletének értékelését választáskor, valamint a hizlalás végén a mérlegelésekkel egyidőben végeztük el a mérlegteszt segítségével. A vágás előtt ultrahang módszerrel megállapítottuk a bárányok faggyú vastagságát a 12–13. borda között, a bordák ívét követve (Falco 100, 18 cm lineáris fej, hullámhossz: 3,5 MHz, a képmélység: 7,5 cm). A bárányok vágása után lemértük a nyakalt törzs súlyát, valamint a hosszú hátizom területét. Közepesen szoros, negatív összefüggést tapasztaltunk a bárányok vérmérséklete és a hizlalás végi súly (rrang = -0,50, P < 0,01), a nyakalt törzs (rrang = -0,57, P < 0,01), valamint a hosszú hátizom területe (rrang = -0,75, P < 0,001) között. Továbbá pozitív összefüggést számítottunk az állatok vérmérséklete és a faggyú vastagság (rrang = 0,55, P < 0,01) között. A nyugodt vérmérséklető bárányoknak természetesen nagyobb volt a hizlalásvégi súlyuk (27,41 kg), a nyakalt törzsük (13,70 kg), vékonyabb volt a faggyúvastagságuk (0,13 cm) és nagyobb volt a hosszú hátizom területük (20,05 cm2), összehasonlítva az ideges vérmérséklető bárányokkal (23,2 kg, 11,18 kg, P < 0,05; 0,21 cm, 14,10 cm2; P < 0,01).
Keywords: vérmérséklet; ultrahang; bárány; vágás; magyar merinó