Tejelő kecskék szociális dominanciája és fejés alatti viselkedése - Ney, Jessica Ann; Müller, Corinna; Kaufmann, Otto (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2009)
A szociális dominanciát, valamint a fejés alatti viselkedést vizsgálták a szerzők, a Német Fehér Nemesített kecskefajta három állományában. A tanulmány fő célja az volt, hogy elemezze a szociális rangsor, a fejési viselkedés, valamint a kifejt tej mennyisége közti komplex összefüggést. Figyelték továbbá a fejőházi viselkedést eltérő szociális rangszám, valamint a fejés alatti stimuláció (kézi ösztökélés, ösztökélés nélküli fejés, mechanikus ösztökélés) szempontjából is. Azonfelül vizsgálták még a fejés alatt, valamint a fejések közötti viselkedést is. A megfigyelések a reggeli fejések előtt, alatt és után történtek. Mindhárom nyájban körkörös kapcsolatokban meglévő, nem lineáris rangsorokat állapítottak meg. Az előretörők között egyaránt voltak magas rangszámú egyedek éppúgy, mint a legkisebb versenytársak. A szociális rangsor úgy befolyásolta a fejési elrendeződést, hogy a rangsorban előbb álló egyedek megpróbálták megszerezni a fejőház első fejőállásait. A tejhozam és a fejési viselkedés nem függött a szociális rangsortól. Az állatok erősebben tiltakoztak viszont a fejés közbeni mechanikus ösztökélés ellen, ami azt mutatja, hogy ez a módszer kellemetlen számukra.
Keywords: tejelő kecskék; szociális dominancia; köztes viselkedés; fejési viselkedés; fejési rend; fejés közbeni ösztökélés