Keeping and breeding of andean milksnake (Lampropeltis triangulum andesiana) - Gál, János; Pak, Veronika; Marosán, Miklós (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2010)
A királysiklók tartása a hobbi hüllőtartók körében nagy népszerűségnek örvend. Számtalan fajt és a Lampropeltis triangulum több alfaját gondozzák és tenyésztik terráriumokban, melyek közül a leggyakoribb a L. t. sinaolae, a L. t. campbelli és a nagytermető alfajok egyik képviselője, a honduraszi királysikló (L. t. hondurensis) (Mara, 1994; Gál, 2002). A nagymérető triangulum alfajok egyike (a L. t. hondurensis, a L. t. gaigae, a L. t. abnorma és a L. t. micropholis) mellett az andoki királysikló (L. t. andesiana) (Thissen & Hansen, 1996.) Jelen közleményben áttekintést adunk az alfaj tartásáról és tenyésztéséről, illetve beszámolunk egy hosszant csíkos színmutáció hazai megjelenéséről.
Keywords: andesi királysikló; tartás; csíkos változat