Élő ludakról történő tollszedés szervezési kérdései - Kozák, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A tollszedés az élő ludakról a természetes vedlés idejében a beérett tollak eltávolítását jelenti a hát, oldal, has és mell testtájakról. A tollérésről próbaszedéssel kell meggyőződni. A tollszedés csak kézzel történhet a ludak számára megfelelő környezeti feltételek (minimum +6 °C, +15 °C-ot meghaladó átlaghőmérséklet, tollszedés előtt fürösztési lehetőség és vitamin, valamint takarmány-kiegészítők adagolása, üres emésztőszerv-rendszer stb.) mellett. Nagyobb lúdállományoknál ludakat befogó, a tollszedőket kiszolgáló, tollszedő és tollkezelő dolgozói csoportokat alakítanak ki. 2–3 tollszedőhöz egy kiszolgálót, 2–3 kiszolgálóhoz egy befogót, és 4–5 tollszedőhöz egy tollkezelőt kell beállítani. Egy lúd tollazása 6–10 percet vesz igénybe. A ludak védelme és a tollazat gyors megújulása érdekében letollazás után az állatoknak fedett elhelyezés, bőségesebb takarmányozás szükséges. Magyarországon a tollszedés jogi szabályainak betartását hatósági állatorvos ellenőrzi.
Keywords: lúd; libatoll; tollszedés élő ludakról; tollszedés szervezése; állatjóllét