Első laktációs Jersey tehenek vérmérsékletének összefüggése a napi tejtermelési mutatókkal és a tej szomatikus sejtszámával - Orbán, Martina; Németh, Szabina; Pajor, Ferenc; Szentléleki, Andrea; Tőzsér, János; Gulyás, László (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A szerzők egy Győr-Moson-Sopron megyei tehenészetben végeztek vérmérséklet vizsgálatokat jersey (n = 214) fajtával. A vizsgálat célkitűzése a tehenek vérmérsékletének összefüggésének elemzése a napi tejtermelési mutatókkal, valamint a szomatikus sejtszámmal. Kötetlen és mélyalmos tartási rendszerben a takarmányozása silókukorica-szilázsra alapozott monodiétás volt. A tehenek fejése 2 × 12 állásos SAC fejőházban, napi 2 alkalommal történt. A vérmérséklet értékelését, az un. mérleg–teszt segítségével végezték el (az állat viselkedésének értékelése 1–5 pontos skálán, a mérlegen töltött idő 30 másodperc alatt). Jersey első laktációjú tehenek esetében vérmérséklet pontszámra vonatkozó leíró statisztikai jellemzők az alábbiak voltak: átlag 1,56 pont, minimum 1 pont, maximum 3 pont, medián 1 pont. A tehenek szomatikus sejtszáma a vérmérséklet pontszám növekedésével nőtt, tehát kedvezőtlenebbé vált (medián érték: 1 pont: 112,05 ezer/ml, 2 pont: 302,15 ezer/ml, 3 pont: 506,60 ezer/ml) (Chi2: 91,66, df:2, P = 0,0001, α = 0,05). A többi vizsgált tulajdonság a vérmérséklet pontszám függvényeként érdemben nem változott. A szomatikus sejtszám és a vérmérséklet pontszámok között számított rangkorrelációs együttható értéke (n = 214, rrang = 0,65, P < 0,05) megerősíti vérmérsékletre történő szelekció fontosságát a tenyésztői munkában.
Keywords: jersey; tejtermelési adatok; tej beltartalom; szomatikus sejtszám; vérmérséklet