A szaporasági és malacnevelési mutatók alapján számított populációgenetikai paraméterek és tenyészértékek egy hazai magyar nagy fehér hússertés törzsállományban - Bene, Szabolcs; Fekete, Zsuzsanna; Lendvay, Miklós; Rajnai, Csaba; Polgár, Péter J.; Szabó, Ferenc (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A szerzők a szaporasági és malacnevelési mutatók néhány populációgenetikai paraméterét vizsgálták a Pannon Egyetem Georgikon Kar saját tenyésztéső, magyar nagy fehér hússertés állományában, Keszthelyen. Az értékelést 64 tenyészkan 1000 kocával történő párosításából származó 4155 fialás adatai alapján, apamodellel végezték.A vizsgált tulajdonságok örökölhetősége (h2) az alábbi volt: élve született malacok száma 0,13; halva született malacok aránya 0,07; születéskori alomsúly 0,20; születéskori malacsúly 0,27; 21. napig elhullott malacok aránya 0,11; 21. napos alomszám 0,09; 21. napos alomsúly 0,12; 21. napos malacsúly 0,06; választott malacok száma 0,08.A tenyészkanok vizsgált tulajdonságokban mutatott tenyészértékei között jelentős különbségeket találtak. A 21 napos alomsúly tekintetében a két szélső érték közötti eltérés 28,11 kg volt, ami a malacok választáskori árát ismerve nem elhanyagolható különbség.Az értékelt tulajdonságok legtöbbjénél stagnáló genetikai trendet tapasztaltak. Ez alól kivétel volt az élve született malacok számának kis mértékő növekedése, valamint a 21. napig elhullott malacok arányának csökkenése.
Keywords: magyar nagy fehér hússertés; szaporaság; malacnevelés; örökölhetőség; tenyészérték; genetikai trend