Néhány tényező hatása a magyar nagy fehér hússertés szaporasági és malacnevelési tulajdonságaira - Bene, Szabolcs; Fekete, Zsuzsanna; Lendvay, Miklós; Rajnai, Csaba; Polgár, Péter J.; Szabó, Ferenc (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A szerzők a szaporasági és malacnevelési tulajdonságokat vizsgálták a Pannon Egyetem Georgikon Karának keszthelyi, saját tenyésztésű magyar nagy fehér hússertés állományában. Az értékelést 64 tenyészkan 1000 kocával történő párosításából származó 4155 fialás adatai alapján apamodellel végezték.A vizsgálatban (modellben) a fialás éve, a fialás évszaka, a fialások száma és a búgatás hónapja mint fix hatás, az apa, ill. a fedező kan pedig mint véletlen genetikai hatás szerepelt.Az értékelt tulajdonságok főátlaga a következő volt: élve született malacok száma 9,62, halva született malacok aránya 12,09%, születéskori alomsúly 13,80 kg, születéskori malacsúly 1,45 kg, 21. napig elhullott malacok aránya 12,97%, 21. napos alomszám 7,99, 21. napos alomsúly 43,58 kg, 21. napi malacsúly 4,97 kg, választott malacok száma 7,44.A fialások számánál megfigyelhető volt egy tendencia, mely szerint az élve született malacok száma a 4. fialásig nőtt, a 4.–7. fialás között statisztikailag nem különbözött, majd a 7. fialástól fokozatosan csökkent.Az apák között valamennyi tulajdonság esetén szignifikáns különbségeket találtak. A befolyásoló tényezők közül az apa hozzájárulása a teljes varianciához 8,35–27,73% között változott.Az eredmények többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemesítés során a szaporasági eredmények javítása érdekében az apaállatok kiválasztására is érdemes figyelmet fordítani.
Keywords: magyar nagy fehér hússertés; szaporaság; malacnevelés; kanok hatása