A középfül gyulladása teknősökben - Panker, Máté (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2025)
A közleményben egy, részben egzotikus állatokra specializálódott magánpraxisban vizsgáltuk a hallójárat gyulladás előfordulását teknősökben. A vizsgálat 2 éve alatt 5 példány, 3 és 10 év közötti nőstényben sikerült kimutatni az elváltozást, mely minden esetben kétoldali volt. A nem megfelelő tartástechnológiából adódó egyoldalú táplálás, valamint a környezeti tényezők hirtelen kedvezőtlenné válása immunrendszer legyengülést, végül számos visszafordíthatatlan hiánybetegséget okozhat.
Keywords: hallójárat; középfül; gyulladás; teknős