A hazai állattenyésztő ágazatok versenyképességének változása - Illés, Bálint Csaba; Dunay, Anna; Markó, Olga (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2014)
Kilenc évvel az EU csatlakozás után a tapasztalatok és a jelenlegi helyzetet értékelve megállapíthatjuk, hogy a hazai agrárágazat a csatlakozáshoz fűzött várakozásai eltúlzottnak bizonyultak. A támogatási rendszer által nyújtott lehetőségek, a meghirdetett pályázatok számos esetben hoztak fejlődést és sikert, de az állattenyésztő ágazatok helyzetében számottevő javulás nem történt. Az hazai agrárágazat egyik komoly problémáját jelenti az állattenyésztés relatív térvesztése. Kutatásunk során az állattenyésztő vállalkozások fontosabb pénzügyi mutatóinak alakulásán keresztül vizsgáltuk az ágazat pénzügyi helyzetének, jövedelmezőségi és hatékonysági mutatóinak alakulását, hiszen ezek kulcsfontosságú elemei a versenyképességnek. A kutatás alapjául a több mint 1900 üzemet magában foglaló, az Agrárgazdasági Kutató Intézet által működtetett magyarországi tesztüzemi rendszer 2002 és 2009 közötti üzemsoros, primer adatbázisa szolgált. Tanulmányunkban a hazai és nemzetközi szakirodalom alapján is csúcsmutatóként alkalmazott ROE (sajáttőke arányos megtérülés) alapján rangsoroltuk a mezőgazdasági vállalkozásokat majd ez alapján meghatároztuk a csatlakozás nyerteseinek és veszteseinek tekinthető termelési irányokat.
Keywords: versenyképesség; állattenyésztő ágazat; EU-csatlakozás; jövedelmezőség