A magyar húshasznú szarvasmarhát tartó vállalkozások vagyoni és jövedelmi helyzetének elemzése - Mészáros, Kornélia (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2014)
Az Európai Uniós csatlakozás után egyrészről megnyíltak hazánk számára az uniós piacok, másrészről a támogatások is fokozatosan lehívhatóvá váltak a magyar gazdák részére. Mindezektől a jövedelemtermelő képesség növekedését és a vagyoni helyzet javulását várták szakemberek. Az AKI adatbázisában szereplő húsmarha tartó vállalkozásokról elmondható, hogy 2003, 2006 és 2009-ben javult a vagyoni és jövedelmezőségi helyzetük, amelyet a válság azonban az utolsó vizsgált évben (2012) kissé visszavetett. A vállalkozások saját tőke állománya nőtt, a kötelezettségek csökkentek, az eszközállomány fejlesztése azonban elmaradt és a beruházási kedv is nagyon alacsony volt.A hitelfelvétel elkerülése visszavezethető a pénzügyi helyzet bizonytalanságára és a hitellehetőségek beszűkülésére. Az átlagos vagyongyarapodás 2012-re csökkent. Mindez előrevetítheti, hogy az egyre élesedő versenyben az uniós piacokon Magyarország nem lesz képes versenyelőnyt elérni.A tanulmány rámutatott arra is, hogy a támogatások mértékének fokozatos emelése jelentősen javítja a jövedelmezőségi helyzetet, ugyanakkor ezek nélkül nem érnének el nyereséget az egyes vállalkozások.
Keywords: befektetett és forgó eszközök; uniós csatlakozás; uniós támogatások