Tejelő és szárazonálló tehenek rektális vizsgálatra adott szívműködési válaszai - Kézér, Fruzsina Luca; Kovács, Levente; Jurkovich, Viktor; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2014)
Vizsgálatunk célja tejelő (n = 11) és szárazonálló (n = 12) tehenek stressz-érzékenységének meghatározása volt a rektális vizsgálat alatti és az azt követő időszakban a szívritmus (heart rate, HR) és a szívritmus-változékonyság (heart rate variability, HRV) paraszimpatikus tónust jelző mutatóinak meghatározásával. A HR-és a HRV-értékeket a vizsgálatot megelőzően 40 perccel kezdtük rögzíteni és az adatfelvételt a vizsgálatot követően 120 percig folytattuk. A HR mellett az RMSSD és a HF értékeket elemeztük 5 perces jelszakaszokon. A két csoport szívműködése közti különbségeket a görbe alatti területek (GAT) módszerével határoztuk meg. Bár a HR értékei mind a tejelő, mind a szárazonálló tehenek csoportjában hirtelen nőttek a vizsgálat alatt (+ 21,4 ± 2,4 szívverés/perc, ill. + 20,6 ± 2,3 szívverés/perc), a két csoport között nem találtunk különbséget. A HR-értékek növekedése az RMSSD (tejelő tehenek: –5,2 ± 0,4 ms, szárazonálló tehenek: – 5,1 ± 0,4 ms) és a HF (tejelő tehenek: –10,1 ± 0,8 n.u., szárazonálló tehenek: –16,9 ± 1,2 n.u.) értékeinek csökkenésével járt együtt, ami a paraszimpatikus tónus csökkenését mutatja. Az RMSSD és a HF maximum- és amplitúdó-értékei is nagyobbak voltak a szárazonálló tehenekben, mint a tejelőkben, a szárazonállók erősebb rövidtávú stressz-érzékenységét jelezve. A stressz-reakció tartama és mértéke azonban a tejelő tehenekben volt nagyobb (hosszabb visszatérési idő, nagyobb GAT). A vizsgálati állatok stressz-érzékenysége a HRV vágusz tónust jelző mutatóival jobban kifejezhető volt. Eredményeink alapján a rektális vizsgálat az állatok jóllétét befolyásolja, amelyet a szívműködés egyes mutatói jól tükröznek. További kutatás szükséges annak kiderítésére, hogy a két csoport közötti szívműködésben mérhető különbségeknek menedzsmentbeli vagy élettani háttere lehet.
Keywords: szívritmus; szívritmus-változékonyság; rektális vizsgálat; fájdalom; tejelő tehén