A „Baromfi-kondicionáló WS” takarmány-adalékanyag hatása a törzsludak szaporodási paramétereire - Tóth, Péter; Szabó, Csaba; Kerti, Annamária; Hutás, István; Treuer, Ákos; Janbaz, Janan (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2014)
A nyomelemeket, esszenciális vitaminokat és aminosavakat tartalmazó „Baromfi-kondicionáló WS” takarmány-adalékanyag hatását vizsgáltuk a szaporodási paraméterek alakulására két árutermelő törzslúd állományban, fél-extenzív és intenzív tartási rendszerben. Mindkét rendszerben két-két, külön ólban elhelyezett lúdfalkát vontunk vizsgálatba. A kezelt és a kontroll falka létszáma a fél-extenzív rendszerben azonos (1500 tojó és 500 gúnár), az intenzív rendszerben hasonló (467 tojó és 182 gúnár, illetve 502 tojó és 198 gúnár) volt. A kezelt falkák a készítményt 0.1 g/kg élősúly adagban kapták az ivóvízben 10 napos időközönként, a kontrollok pedig az ivóvizet. A ludak itatása a fél-extenzív rendszerben 10 nappal a várható tojásrakási időszak előtt, az intenzív rendszerben június 10-én kezdődött. A fél-extenzív rendszerben a kezelt falka 9 tojással többet termelt egy tojóra vetítve és 8%-kal intenzívebben, mint a kontroll, de a két falkában hasonló volt a tojások termékenysége (93.0%-93.5%), keltehetősége (89%-88%) és a kelési arány azonos (72%-72%) volt. Az intenzív rendszerben a kontrollhoz képest a kezelt falka csupán egy tojással termelt többet egy tojóra vetítve, de kissé javult tojásaik termékenysége (87% vs. 82%) és kelési aránya (59% vs. 56%).
Keywords: lúd; szaporodás; takarmány-adalékanyag