Study on the thermoregulation of the honeybee colony: (A. mellifera) in winter - Szalai, Tamás; Loksa, Gábor; Pintér, Krisztina; Szalai, Dániel; Saláta, Dénes (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A mézelő méhcsaládok hőszabályozása a mérsékelt éghajlati öv legtöbb országában kiemelkedő jelentőségű az áttelelésben. A téli méhfürt túléli a zord klimatikus és meteorológiai körülményeket is. Számos tanulmány született a méhegyedek és a méhcsalád hőmérséklettel kapcsolatos viselkedéséről, mindazonáltal a környezeti és a hőmérsékleti összefüggések tisztázása további vizsgálatokat igényel. 2012/13-ban, Gödöllőn, december 5. és február 26. között a külső környezet és a méhcsalád hőmérsékletének változását 30, illetve 15 perces gyakoriságokkal vizsgáltuk. A teljes periódusban a méhcsalád belső hőmérsékletének átlaga 22,5 °C, míg a külső értéké -0,66 °C volt. A telelő fürt és a külső hőmérséklet között egyértelmű összefüggést tapasztaltunk. A külső hőmérséklet emelkedésével azonos tendenciákat figyeltünk meg a méhcsaládban is. A telelés sikerét veszélyezteti, ha a hőmérséklet nő, vagy mechanikai zavarás történik. A kellően sűrű hőmérsékleti adatrögzítés segítheti a méhcsaládok viselkedésének megértését a környezeti alkalmazkodási folyamatban.
Keywords: méhészet; méhcsalád; telelés; hőszabályozás