A Kincses-Billege Termelői Vándorméhészet bemutatása a Magyar Méhészeti Nemzeti Program (2013-2016) alapján - Oravecz, Titanilla Éva (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
Termelői Vándorméhészetünk 5 éves fejlődését szeretném bemutatni, élelmiszerbiztonsági szempontok alapján külön tárgyalva a termelési technológiákat, a megtermelt méhészeti termékeket, illetve a piaci tevékenységünket. Fő célom méhészetünk szerkezetének összehasonlítása az országos átlaggal a Magyar Méhészeti Nemzeti Program (2013-2016) alapján. A méztermelés élelmiszerbiztonsági kérdését a méhegészségügy helyzetével vonom párhuzamba. Élelmiszerbiztonság témában bővebben foglalkozom a méhekre ható káros hatásokkal, a méhek egészségének szinten tartásával és védelmével, a méhészeti termékek és a méhcsaládok higiénia szempontjaival, illetve magával a méz útjával. A piaci értékesítési területeken vizsgáltam a fogyasztói magatartásokat, amelyek szerint egy-egy termék vagy termelő a fogyasztók kedvencévé válhat. Felmértem a mézhamisítási botrányok hatásait fogyasztóink körében. Részletesen bemutatom a fogyasztók méhészeti termékekkel és a termelővel szemben elvárt minőségi, etikai és piaci igényeit.Az V. Gödöllői Állattenyésztési Tudományos Napok alkalmából méz- és méhészeti termékkóstolást teszünk lehetővé, hazai termelők és külföldi, nálunk kevésbé ismert termékek íz világát hozzuk el a konferenciára, hogy ki-ki a saját érzékszervi vizsgálata alapján dönthesse el, mi az, ami számára fontos és ízletes. Ebben a témakörben, szakmai vizsgálatokra, az Országos Magyar Méhészeti Egyesületre, valamint a gyakorlati és elméleti tudásunkra támaszkodunk.
Keywords: méhészet; élelmiszerbiztonság; méz; fogyasztói magatartás