„Óvodásítás” a fiaztatóban, a választási stresszhatások csökkentésére irányuló tartástechnológiai rendszer vizsgálata - Győri, Zsolt; Balogh, Péter; Huzsvai, László; Novotniné Dankó, Gabriella (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A választási procedúra és az új falkatársakkal való összekerülés a malacok számára stresszt jelent. Kísérletünk célja olyan tartástechnológiai rendszer vizsgálata, amely lehetővé teszi a malacok számára a választás előtti szocializációt. A kísérletben 28 kocát és malacait (n=302) figyeltünk. A kocákon kondícióbírálatot, valamint hátszalonna vastagság mérést végeztünk a fiaztatóba történő betelepítéskor. A fialások idején malaconként mértük a születési súlyt, figyeltük az elhullásokat. Négy kísérleti csoportot alakítottunk ki (n=16 alom), az egymással szemben levő 4 fiaztatót a malacok 20-21. életnapján összenyitottuk („óvodás” csoport). Ekkor a kocák maradtak a fiztató kutricába, de a malacok át tudtak járni a többi bokszba is és így 4 koca malacai ismerkedtek meg egymással (kb. 40-40 malac).A fiaztatóban videón rögzítettük a kocák és malacok viselkedést, a kísérleti csoportban a kocákat és malacaikat különböző színnel jelöltük. A választás a malacok 26-28 napos kora között történt.A 4 kísérleti csoport egy-egy azonos fakkba került, míg a kontrol almok malacai vegyes csoportokba kerültek a battériára. A malacok súlymérése születéstől 7 hetes korukig hetente történt. A videofelvételek, illetve a battérián történt személyes megfigyeléssel értékeltük ki az állatok viselkedését.A súlygyarapodásban nem volt szignifikáns különbség a csoportok között, de etológiai eredményeinkkel szeretnénk alátámasztani az „óvodás” technológiai rendszer állatvédelmi, állatjóléti előnyeit.
Keywords: malac; viselkedés; választás; stressz