Tehéntejjel történő gidanevelés egy Győr-Moson-Sopron megyei tenyészetben - Balázs, Orsolya; Némethné Biacsics, Edit; Gulyás, László; Hegyi, Judit (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A kecsketartás és tenyésztés a Föld egyik legdinamikusabban fejlődő állattenyésztési ágazata. Az Európai Unióban a világ kecskeállományának csupán 1,6%-a található, ugyanakkor itt állítják elő a világ éves kecsketej termelésének 13,2%-át. Az európai kecsketenyésztésről általánosságban elmondható, hogy a fejlődő országokhoz képest jobban specializálódott a tejtermelésre. Az európai kecsketenyésztés szempontjából így fontos kritérium lett, hogy az értékesíthető tejmennyiséget növelni lehessen. Ennek egyik módszere a mesterséges gidanevelés alkalmazása. A mesterséges gidanevelés módszere Európában és a tengerentúli országokban már elterjedt, azonban Magyarországon még nem általános. A mesterséges gidanevelés főleg tejpótló tápszerekkel történik mind Európában, mind a világ más részein. A lehetséges megoldások között szerepelhet továbbá a választott gidák és gödölyék tehéntejjel történő felnevelése is. Egy Győr-Moson-Sopron megyei tenyészetben folytattunk kísérletet a tehéntejjel történő utódnevelésre, amelyhez kontrollcsoportként kecsketejjel nevelt gidákat és gödölyéket vontunk be.
Keywords: gida; nevelés; tehéntej