Egyes tőgytulajdonságok vizsgálata hazai lacaune juhállományokban - Kapusi, Vivien Bianka; Gulyás, László; Gergátz, Elemér; Póti, Péter; Tóth, Gábor; Pajor, Ferenc (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
A vizsgálat célja két lacaune tenyészetben a tejtermelő anyajuhok tőgymorfológiai tulajdonságainak vizsgálata három évben. A tőgy és tőgybimbó alaktani tulajdonságai általában közepesen, illetve jól öröklődnek, így már akár egy-két nemzedék alatt is jelentősen javíthatóak az eredmények. Így a tőgymorfológiára történő szelekcióval már három év alatt is jelentős eredményeket tudtunk elérni a tejtermelő állományban, amit jól mutat a tőgytulajdonságok kedvező irányú növekedése.Az eredményeink alapján okszerű a lacaune fajta szélesebb körű használata, akár keresztezési partnerként is, hozzájárulhat a tejelő állományok tőgytulajdonságainak javításához, így növekedhet az anyajuhok tejtermelése, mindez elősegíthetné a magyar juhágazat mennyiségi és minőségi fejlődését, bevételeinek növekedését.
Keywords: tőgy; lacaune; szelekció; tejtermelés