Különböző genotípusú juh fajták egyes hizlalási tulajdonságainak összehasonlítása - Bokor, Beáta; Abayné Hamar, Enikő; Tóth, Gábor; Tőzsér, János; Pajor, Ferenc; Póti, Péter (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2015)
Vizsgálatunk során három különböző juhfajta (magyar merinó, német húsmerinó, német feketefejű húsjuh) kosbárányainak intenzív, teljes értékű takarmánykeverékkel történő hizlalása során vizsgáltuk a bárányok növekedését, összehasonlítottuk a hízékonysági adatokat. A hízékonysági vizsgálatokat Törtelen, Sebők Mihály tenyészetében végeztük, fajtánként 10-10 kosbárány bevonásával.A kísérlet szerint a hústípusú bárányok választási súlya statisztikailag igazolható eltérést mutatott a magyar merinó kosbárányok átlagos súlyához (20,28 kg) képest. Kiemelkedő volt a német feketefejű bárányok átlagos súlygyarapodása 381 g/nap. A vizsgálatba vont fajták közül a német feketefejű bárányok növekedési intenzitása meghaladja a merinó fajtákét. Vizsgálatunk eredményeiből megállapítható, hogy intenzív tartási-, takarmányozási körülmények esetén a magyar merinó eredményei megközelítik a német húsmerinó hízékonysági adatait.
Keywords: hizlalás; növekedési erély; merinó; környezeti feltételek