A 4% és 8% szőlőtörköly takarmányok hatása a pecsenyenyulak termelésére - Heincinger, Mónika; Abayné Hamar, Enikő; Zimborán, Ágnes; Balláné Erdélyi, Márta; Fazekas, Natasa; Kovács-Weber, Mária; Kustos, Károly; Nyíri, András; Szabó, Rubina; Gerber, Zsuzsanna; Gerber, Johann; Somodi, Brigitta (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2016)
A szőlőlé vagy a borkészítés során olyan polifenolokban gazdag melléktermékek keletkeznek, (szőlőtörköly, szőlőhéj, szőlőmag), amelyek az antioxidáns, az antimikrobiális és a gyulladáscsökkentő hatásuk által értékes takarmány alapanyagok lehetnek. Kísérletünkben 4% és 8% szőlőtörköly tartalmú választó és befejező takarmánykeveréket fogyasztottak a nyulak. A 4%-os csoport hasonló (csoportos tartásban), vagy 2-4%-kal kisebb 11 hetes kori vágósúlyt értek el (egyedi és csoportos tartásban egyaránt), mint a kontroll nyulak azonban úgy, hogy közülük a felnevelés minden időszakában a legkevesebb hullott el. A 8%-ban szőlőtörköly tartalmú választó és befejező takarmányok előnye, hogy ezeket hasznosították a legjobban a nyulak, viszont a vágósúlyúk nem lett nagyobb, mint a kontroll csoporté.
Keywords: szőlőtörköly; melléktermék; antioxidáns; takarmány értékesítés; elhullás