Gyógyszermentes nyúlhízlalás lehetőségének vizsgálata nyersrost kiegészített (Arbocel®) takarmányokkal - Kovács-Weber, Mária; Abayné Hamar, Enikő; Zimborán, Ágnes; Balláné Erdélyi, Márta; Fazekas, Natasa; Heincinger, Mónika; Kustos, Károly; Nyíri, András; Szabó, Rubina; Gerber, Zsuzsanna; Gerber, Johann; Somodi, Brigitta (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2016)
Kísérleteinkben egyedi és csoportos elhelyezésben vizsgáltuk 0,8% és 1% Arbocel® tartalmú takarmányt fogyasztó nyulak élősúlyát, takarmányértékesítését és elhullását az 5-11. élethét alatt. Valamennyi vizsgálatban ugyanazok a tendenciák figyelhetők meg. A kontroll csoport testtömeg értékei a kísérlet teljes ideje alatt magasabbak voltak, mint a kezelt csoportokban mért értékek. Az Arbocelt® 0,8% illetve 1%-ban tartalmazó takarmányt fogyasztó nyulak takarmány-értékesítése meghaladt a kontroll csoportban számított értékeket. Azonban az elhullás mértéke 1% alatt maradt a vizsgálat teljes ideje alatt a kezelt csoportokban.
Keywords: Arbocel®; lignocellulóz; növekedés; egészség