Spermavétel és mélyhűtés módszerének kidolgozása üregi nyúl ex situ génbank számára - Debnár, Viktória Johanna; Kerekes, Andrea; Torda, Orsolya; Altbäcker, Vilmos; Bodó, Szilárd (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2017)
A vizsgálat célja egy üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) ex situ génbank létesítése számára megfelelő spermagyűjtési és mélyhűtési eljárás kidolgozása volt. A kísérletben résztvevő állatokat egyedileg, ketrecekben tartottuk. A bakokat a műhüvellyel történő spermavételre szoktattuk, kezdetben színes törpe anyákat használva fantom nősténynek. Később az állatokat átszoktattuk rex gereznából kialakított fantomra való ugrásra. Az ondó koncentrációját Makler kamrával határoztuk meg, a motilis és termékenyítőképes hímivarsejtek arányát Kovács- Foote féle festéssel értékeltük. A mélyhűtési helyszínre történő szállítás körülményeit is vizsgáltuk. A hűtve (16 °C) két órán át szállított, Weitze-Trissel 1:1 arányban hígított minták ivarsejtjeinek mozgékonyságát CASA (Computer Assisted Semen Analysis)-val határoztuk meg. A legalább 50% motilitást mutató mintákat módosított Besenfelder- féle eljárással mélyhűtöttük. Az élő és termékenyítőképes sejtek aránya a fagyasztási károsodás hatására 27,3%-tal csökkent. A spermamélyhűtési eljárást üregi nyúlon a házinyúl fajtákhoz hasonló eredményességgel tudtuk végrehajtani.
Keywords: üregi nyúl; spermagyűjtés; mélyhűtés; ex situ génbank