Az ivarzókeresés gyakorlata, ill. hatása a szaporodási és gazdasági eredményekre nagy létszámú tehenészetekben - Fodor, István; Ózsvári, László (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2019)
Az ivarzási problémák jelentik az egyik legnagyobb akadályt a hatékony szaporodásbiológiai menedzselés előtt a nagy létszámú tejelő tehenészetekben. Ennek kiküszöbölésére a telepi menedzsment gyakran ivarzókeresési segédeszközöket (pl. lépésszámláló, aktivitásmérő, farokkrétázás) vezet be, azonban minden módszernek megvannak a maga korlátai. Az ivarzókeresési segédeszközök általában javítják az ivarzásmegfigyelési rátát, a termékenyítések időzítését az ovuláció időpontjához képest, ill. a vemhesülési rátát. Néhány kutatás azonban nem talált javulást az ivarzókeresési segédeszközök bevezetését követően, amit egyrészt annak tudtak be, hogy az üszők és tehenek termékenyítésére vonatkozó szabályokon nem változtattak az új technológia bevezetésével egyidőben, másrészt a hormonális ivarzás-szinkronizálási protokollok elfedhetik a segédeszközök nyújtotta előnyöket. Az ivarzókeresési segédeszközök beruházás-gazdaságossági vizsgálatai változatos eredményeket hoztak, mivel ezek jelentősen függnek az adott tehenészet körülményeitől, viszont általában várható a bérköltség csökkenése. Napjainkban is jelentős erőfeszítéseket tesznek új ivarzókeresési segédeszközök kifejlesztése érdekében, azonban az anovuláció gyakori előfordulása miatt továbbra is indokolt a hormonális ivarzás-szinkronizálási protokollok alkalmazása.
Keywords: tejelő szarvasmarha; ivarzókeresés; lépésszámláló; aktivitásmérő; szaporodás; gazdasági elemzés