A cikta juh priongenotípusainak előfordulási gyakorisága - Kovács, Endre; Tempfli, Károly; Zenke, Petra; Maróti-Agóts, Ákos; Sáfár, László; Gáspárdy, András (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2020)
A szerzők a magyar cikta juhállományt vizsgálták meg a genetikailag meghatározott surlókór-rezisztencia szempontjából. Célul tűzték ki egyrészt a prion haplo- és a genotípusok, másrészt a kockázati csoportok relatív gyakoriságának, másrészt a scrapie elleni genetikai megelőzés 10 éves programja hatékonyságának megállapítását.Nagyobb mintaszámon megerősítették a korábbi ismereteket, miszerint a cikta surlókórral szembeni genetikai ellenálló-képessége továbbra is alacsony. Az ARQ haplotípus és a 3. kockázati csoport magas gyakoriságát fajtaspecifikusnak kell tekinteni. A faji sokféleség megőrzése érdekében ezeket figyelmesen indokolt tenyészteni a cikta juhállomány más értékes tulajdonságainak megőrzésével egyidejűleg.
Keywords: surlókór rezisztencia; cikta; Zaupel; fajtavédelem