Különböző szelekciós indexek összehasonlítása a tejtermelésben és a tőgyegészségügyi tulajdonságokban holstein-fríz tehenekben Egyiptomban - Khattab, Adel Salah; Salem, Ahmed Hamed; Kassab, Manal; Tőzsér, János; Gabr, Ahmed Amr (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2021)
A szerzők 937 holstein-fríz tehén tejtermelési adatait dolgozzák fel 2012 és 2017 között Egyiptomban (Sakha telep, a Mezőgazdasági Minisztérium Állattenyésztési Kutatóintézete, Dokki, Kairó). A fenotípusos és genetikai jellemzőket az alábbiakra számították: 305 napra korrigált tejmennyiség, tejtermelés hossza, tej zsírszázaléka, a tej szomatikus sejtszámértéke. Az elemzéseket Boldman és mtsai. (1995) módszerével (MTDFREML) végezték. Az alábbi átlagértékeket kapták: 3558 kg tej, 301 tejtermelési nap, 3,7 tejzsírszázalék és 536 x 10-3 szomatikus sejtszám érték. Az összes vizsgált tulajdonság esetében igazolták a hónap, a évjárat és az ellés számának hatását. A becsült örökölhetőségi értékeket is számítottak ebben a tanulmányban: 305 napra korrigált tejmennyiség (0,61±0,14), tejtermelés hossza (0,16±0,07), tej zsírszázaléka (0,40±0,07) és a tej szomatikus sejtszámértéke (0,03±0,07). Tizenegy szelekciós indexet próbáltak ki, a legjobb a négy tulajdonságra épülő volt (RIH= 0,97). Ezt javasolják a tejtermelési jellemzők javítására és a szomatikus sejtszám csökkentésére.
Keywords: Holstein-fríz tehén; fenotípusos és genetikai paraméterek; szelekciós indexek; Egyiptom