Az egypúpú (Camelus dromedarius) és kétpúpú teve (Camelus bactrianus) történelmi nyomai és perspektivikus lehetőségei Magyarországon - Halász, András; Csízi, István; Kenéz, Árpád (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2021)
Ebben a kéziratban összegyűjtöttük és kontextusba helyeztük az egy- és kétpúpú teve fajok előfordulásának magyarországi nyomait. A fellelhető tudományos forrásmunkák és empirikus állásfoglalások rávilágítanak a tevetej és hús iránti növekvő európai igényekre. Takarmányozási és tartástechnológiai szempontból az alullegeltetett gyepek kezelésére, turisztikai célra, és gyapjútermelésre is alkalmasak ezek a fajok. Mind a két tevefaj rostemésztése figyelemre méltó. A magas rosttartalmú, elfásodott növényzet és a száraz fekvésű legelők rehabilitációja is lehetséges ezekkel az állatokkal. A kétpúpú teve élőhely rekonstrukciós célok esetén is jól illeszthető a hagyományos, extenzív állattartáshoz, mivel a sztyeppe övezet jellegzetes állata. A mezőgazdasági, természetvédelmi szerep mellett, a néprajzi és kulturális funkciót is vizsgáljuk.
Keywords: sztyeppe; cserjeirtás; ruderália; legelőelőkészítés; halal