A skót-felföldi marha szerepe és jelentősége a világban - Kosztolányiné Szentléleki, Andrea; Vertséné Zándoki, Rita; Tőzsér, János; Stefler, József (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2021)
A tanulmány célja volt, hogy bemutassa a skót-felföldi szarvasmarha fajtát, annak történetét, elterjedését, küllemi tulajdonságait, teljesítményeit és tenyésztő szervezeteit. A skót-felföldi marha a legősibb létező szarvasmarhafajták egyike, mely nagyon szélsőséges környezeti adottságok között alakult ki Skócia nyugati részén, a Skót-felföld vidékén és a part menti Hebridák szigetein. A kisebb testű fajták közé tartozik, de kedvező esetben a bikák élősúlya akár 800 kg is lehet, míg a teheneké elérheti az 500 kg-ot is. A fajta több értékes tulajdonsággal rendelkezik: ellenáll az extrém földrajzi és időjárási viszonyoknak és betegségeknek, továbbá kiváló legelőhasznosítás és anyai tulajdonságok jellemzik. Annak ellenére, hogy a világon eléggé elterjedt, a teljes populációja viszonylag kicsi, becslések szerint mintegy 50.000 egyedet tesz ki. Az eredetileg, és még jelenleg is sok országban elsősorban kiváló húsáért (sovány hús, igen jól márványozott, alacsony koleszterintartalommal) tartott marhát, Európában leginkább keresztezési partnerként, a táj- és a környezet fenntartására, valamint az agroturizmus eszközeként használják.
Keywords: ősi szarvasmarha fajta; keresztezési partner; legelési viselkedés; hús márványozottság; hús koleszterin tartalma; természetes vegetáció megőrzése; agroturizmus