Limousin tenyészbika-jelöltek testalakulásának értékelése üzemi sajátteljesítmény-vizsgálatban - Tőzsér, János; Fazekas, Natasa; Szűcs, Márton (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2022)
A Szerzők a 2021-ben végezték vizsgálatunkat az üzemi sajátteljesítmény-vizsgálatban limousin tenyészbik-jelöltek (n=311, tenyészet= 30) küllemének értékelése tárgyában. Az élősúly mellett hat testméretet (marmagasság, cm), farbúbmagasság, cm, hát hosszúság, cm, marszélesség, cm, csípőszélesség, cm, ülőgumók szélessége, cm) és két küllemi jellemzőt (izmoltság, pont láb, pont) értékeltek. A teljesítményvizsgálatban szereplő bikák súlya (átlag: 455 kg, életkor: 420±30 nap) megegyezett korábbi francia és hazai adatokkal. Az, hogy a farbúbmagasság (132 cm) nagyobb volt, mint a marmagasság (123 cm) arra utal, hogy a növendék bikák még fejlődésben vannak és még nőni fog a magasságuk. A háthossz minimum és maximum értéke 63 cm., ill. 94 cm volt, amely az életkornak megfelelő fejlettséget jelent. A csípőszelességnek és az ülőgumók szélességének jelenlegi adatai jó alapot nyújthatnak arra, hogy ezek aztenyészbika-jelöltek továbbra is fenntartsák majd a fajta teheneinél a könnyű ellést. A küllemi bírálati pontszámok (izmoltság és láb) tekintetében a 7 pont körüli átlagérték volt a jellemző. A hatos lábpontszámhoz 6-os és 7-es izmoltság tartozott, legalább 440 kg-os átlagsúllyal. A 8-as lábpontszámmal rendelkező egyedek izmoltsági értéke 7 vagy 8 pontnak adódott, 460 kg-os élősúllyal. A 8 pontos átlagértékhez kedvezőbb, kisebb SE érték társult. Ha az élősúly adatokat az izmoltság és a láb pontszámának figyelembe vételével értékeljük, a marmagasság kategóriái szerint, akkor megállapíthatjuk azt, hogy a marmagasság növekedésével – minden relációban – az elősúly is emelkedett. Az élősúly és a marmagasság, ill. a farbúbmagasság között számított pozitív irányú és közepes szorosságú összefüggések (r=0,613, ill. r=0,593) egybevágnak az irodalmi adatokkal. A küllemi bírálati pontszámok összefüggése az élősúllyal és a testméretekkel eltérő irányúak és laza szorosságúak voltak. A vizsgált egyedek fejlettsége, testméret adatai, valamint az izmoltságuk és jó lábszerkezetük minden esélyt megadnak arra, hogy ezek közül a legjobbak érdemben javíthassák majd a következő generáció küllemét.
Keywords: limousin tenyészbika jelöltek; testméretek; küllemi pontszámok