Precíziós eljárások és a mesterséges intelligencia technológia alkalmazása a szarvasmarha-tenyésztésben különös tekintettel a húshasznú szarvasmarhák azonosítására - Tarr, Bence; Katona, Balázs; Szabó, István; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2022)
A mesterséges intelligencia (MI) az állattenyésztés több területén vált fontos eszközzé a tenyésztési folyamatok optimalizálására. Dolgozatunkban elsősorban a szarvasmarhák azonosítására és megszámolására mutattunk be példákat a szakirodalomból. Az állatok egyedi azonosítása és a gulya ellenőrzése, viselkedésének monitorozása számos következtetés levonását támogatja állatjóléti és állategészségügyi szempontból is. A rögzített képek feldolgozásának automatizálása is elengedhetetlenné vált. Ezt a folyamatot segíti a Mesterséges Intelligencia. A mélytanulás és a neurális hálók kiválóan alkalmasak a képek szegmentálásra és különböző jellemzők alapján azok tartalmi feldolgozására. A konvoluciós neurális hálók kifejezetten az ilyen feladatokban erősek és láthattuk, hogy ezen hálózatok továbbfejlesztései (pl. Faster R-CNN) még hatékonyabb képelemzési eljárásokat tesznek lehetővé. Az állatokról készült felvételek feldolgozása nagy lépést jelenthet az állatállomány automatikus elemzése és azonosítása tekintetében.
Keywords: képrögzítés; egyed azonosítás; mesterséges intelligencia; neurális hálózat