The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs - Brassó, Lili Dóra; Komlósi, István; Szabó, Csaba; Várszegi, Zsófia (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2022)
A kutatás célja a tojóév hónap és a környezeti hőmérséklet (május: 20 ºC; július: 27 ºC) hatásának vizsgálata volt a strucctojás minőségi paramétereire és kémiai összetételére. A takarmány összetétele mindkét időszakban megegyezett. Az elemzésbe májusban öt, júliusban hat db tojást vontunk be, melyek ugyanazon telepről származtak. A vizsgált külső minőségi tulajdonságok közé tartozott a tojássúly (g), hossz (cm), szélesség (cm), alakindex (%), tojástérfogat (g/cm3), fajsúly (g/cm3), héjszín (L*, a*, b*), héjvastagság (mm), héjfelszín (cm2) és héjsűrűség (g/cm3). A belső minőségi tulajdonságok a héjsúlyt (g) és héjarányt (%), a fehérjesúlyt (g) és fehérjearányt (%), a sárgájasúlyt (g) és sárgájaarányt (%), a sárgájaátmérőt (cm), a sárgája színét (L*, a*, b*), valamint a fehérje és sárgája pH-ját foglalták magukba. A tojás összetételét a fehérje és sárgája kevert, homogenizált mintájából állapítottuk meg. Az összetevők kémiai elemzése a következőkre terjedt ki: szárazanyag-tartalom (%), nyersfehérje- (%) és nyerszsírtartalom (%), ásványianyag-összetétel (Ca, Mg, P, Zn, Cu, Fe, K, Na, S, Mn; mg/kg), telített (%), egyszeresen telítetlen (%) és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalom (%), telített/telítetlen zsírsavarány és a héj ásványianyag összetétele. Az eredmények azt mutatták, hogy májusról júliusra, a havi átlaghőmérséklet 20 ˚C-ról 27 ˚C-ra emelkedésével a minőségi tulajdonságok közül a tojáshéjvastagság, a sárgája átmérő és a sárgája pH csökkent. A kémiai összetételt tekintve, a tojás nyersfehérje- és aminosav-tartalma csökkent. A telített zsírsav-tartalom, valamint telített/telítetlen zsírsavaránya nőtt, míg az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya csökkent. A tojás ásványianyag-tartalma csökkent vagy nem változott, Mg-tartalma nőtt. A tojáshéj Ca-, K-, Mg- és S-tartalma nőtt. A vizsgált tényezők hatása a héjvastagság, a sárgája átmérő és a sárgája pH-jának csökkenésében, de legfőképpen a tojás kémiai összetételének változásában nyilvánult meg.
Keywords: strucc; termelési hónap; hőmérséklet; tojásminőségi paraméterek; tojásösszetétel