Spanyol szarvasmarhák bemutatása, különös tekintettel az őshonos fajtákra, valamint kutatásuk eredményeire - Tőzsér, János; Vertséné Zándoki, Rita; Kosztolányiné Szentléleki, Andrea (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
A tanulmány 12 spanyol őshonos, illetve megőrzésre váró szarvasmarha jellemzőit mutatja be. A szerzők ismertetik az egyes fajták származását, elterjedését, színét, súlyát és magasságát. Leírják a fajták FAO szerinti besorolását, valamint rávilágítanak a vizsgált fajták napjainkban történő hasznosítására is. A tanulmány második részében, a megvédendő spanyol szarvasmarhafajtákkal foglalkozó kutatómunkák eredményeit összegzik, a genetikai, a takarmányozási, a hústermelési és a húsminőségi témakörben.
Keywords: őshonos spanyol fajták; hármas hasznosítás; FAO csoportosítás; társadalmi haszon