Evaluation of body measurements of Limousin heifers by backward regression analysis in Western Hungary - Tőzsér, János; Vertséné Zándoki, Rita; Kosztolányiné Szentléleki, Andrea; Tarr, Bence; Szűcs, Márton (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
A szerzők egyéves kor körüli limousine üszők (n=322) testméreteit (marmagasság, cm; farmagasság, cm; háthosszúság, cm; vállszélesség, cm; csípőszélesség, cm; ülőgumók távolsága, cm) értékelték 7 nyugat-magyarországi törzstenyészetben. A testméreteket Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének technikusa mérte, hagyomásnyos eszközökkel (mérőbot, mérőszalag). Cél volt az éves korú limousine üszők testméreteire vonatkozó adatgyűjtés, illetve regressziós függvények illesztése a testméretekre és élősúlyra kapcsolatára. Az adatokat backward regresszióanalízissel, illetve többváltozós regresszió analízissel értékelték, az SPSS 24.0 szoftvert használva.A backward analízis során különböző determinációs együtthatókat kaptak (R2=49.2 – 92.5). A marmagasság és a farmagasság becslése során számított 90% feletti R2 értékek arra utalnak, hogy ezen tulajdonságok valamelyike becsülhető lenne. Mindkét magassági méret ismerete szükséges a tenyésztői munkában a korrektív párosítások tervezéséhez.A háthosszúság és a vállszélesség méretek a rendelkezésre álló adatokból nem voltak elég pontosan becsülhetők, további vizsgálatok lennének szükségesek jól illeszkedő modellek kidolgozásához.Az élősúly becslése a mért testméretek alapján (marmagasság, farmagasság, háthosszúság, vállszélesség, farszélesség) nem volt pontos (R2=68.5 – 68.6). Egyéb kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy az övméret szorosan összefügg az élősúllyal, ezért elképzelhető, hogy a hazai tenyésztőknek is érdemes lenne bevonni a mért testméretek közé.
Keywords: testméretek; limousin üszők; backward regresszió analízis; többváltozós regresszió analízis