Cönológiai vizsgálatok különböző telepített és felújított magyar szürke szarvasmarha és magyar házibivaly legelőn a Zámolyi-medencében - Penksza, Károly; Fűrész, Attila; Stilling, Ferenc; Szentes, Szilárd; Viszló, Levente (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
Vizsgálataink során a Zámolyi-medencében található páskomi magyar szürke szarvasmarha és a Csíkvarsai-rét területén a magyar házibivaly legelő vegetációját mértük fel 2012-től 2022-ig. A magyar szürke szarvasmarha legelő 2 nagy részből áll. A terület egyik fele egy 2012-ben már 20 éve felülvetett gyep volt, a másik felét 2009-ben különböző gyeptelepítési, felújítási módokon, sávokban gyepesítették vissza, 2 évig kaszálták, majd 2011-től magyar szürke szarvasmarhákkal legeltetik a teljes területet. Minden gyeptípusban 7-7 cönológia felvételt készítettünk. A magyar házibivaly legelő a található, amit 2014-től 2022-ig vizsgáltuk, annak érdekében, hogy megtudjuk, vajon az inváziós Solidago gigantea visszaszorítására alkalmas-e a vízibivaly. A Páskom területén az eredmények azt mutatják, hogy a különböző gyeptelepítési módszerek során a természetes állapotokhoz leginkább a szénaráhordásos módszerrel kialakított gyep hasonlít. Itt a legnagyobb a fajszám és a természetes gyepek fajai is uralkodóvá válnak. A direkt vetésű, valamint a felhagyott telepített gyep különül el leginkább a természetközeli állapotú húsz éve felülvetett gyepterületről. A magyar házibivaly legelőn az inváziós Solidago teljes mértékben visszaszorult, a legelő teljes mértékben átalakult és természetvédelmi és gyepgazdálkodási szempontból is értékes területté vált. A kutatást az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása” (VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-22-3-I-MATE/2 kódszámú Új Nemzeti Kiválósági Programja is támogatta.
Keywords: relatív ökológiai mutatók; gyepgazdálkodási érték; Festuca ssp.