Embrionális gonádból származó sejtszuszpenziók beépülésének vizsgálata magyar parlagi gyöngytyúkban - Ecker, András; Lázár, Bence; Tóth, Roland; Várkonyi, Eszter; Gócza, Elen (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2023)
A jelenkor állattenyésztési tendenciái mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a termelésből kiszoruló fajták génmegőrzése. Míg emlősök esetében már jól megoldott technológiák állnak rendelkezésünkre, madaraknál problémákat okoz a hímek (ZZ) homogamétás jellege, hiszen a hímivarsejt mélyhűtése nem biztosítja mindkét ivari kromoszóma megőrzését. Ezen probléma megoldása érdekében új módszerek kifejlesztésére van szükség. Kísérletünkben az izolált 10 napos magyar parlagi parlagi gyöngytyúk embrionális gonádokat emésztettük és sejtszuszpenziót készítettünk belőlük. Ez a szuszpenzió egyebek mellett tartalmazta az ivarsejtek prekurzorait, az ősivarsejteket (primordial germ cell, PGC) is. A sejteket PKH26 piros fluorescens festékkel jelöltük, majd injektáltuk őket 3 napos embriók véráramába. Négy nappal később a 7 napos embriókat felbontottuk, izoláltuk a gonádjaikat és sztereomikroszkóp alatt megvizsgáltuk a beépülést a festett sejtek jelenléte alapján. Eredményeink azt mutatták, hogy kilenc sikeres injektálásból három esetben sejtbeépülés történt. Ezek közül két esetben női ivarú, egy esetben hím ivarú sejtszuszpenziót injektáltunk. A továbbiakban szeretnénk bevonni a kísérletbe egy mélyhűtési lépést, így vizsgálva az embrionális gonádsejt-szuszpenziók injektálásának potenciálját a génmegőrzés terén.
Keywords: magyar parlagi gyöngytyúk; génmegőrzés; PGC; gonád