Magyar sportló pedigré-analízise - Posta, János; Komlósi, István; Mihók, Sándor (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2006)
A szerzők az összesen 11286 egyed adatait tartalmazó magyar sportló méneskönyvben található tenyészállatok (amely a származást legalább 3 generációra visszamenően tartalmazza) genetikai szerkezetét és a genetikai variabilitását elemezték. A méneskönyvben szereplő származási adatok alapján az 1994 és 2003 között született méncsikók esetében az alapítók száma 2459, az effektív alapítók száma 376,3; kancacsikók esetében az alapítók száma 3222, az effektív alapítók száma 512,9. Méncsikókra vonatkozóan mindösszesen 102, kancacsikók esetében 156 ős felelős a fajta genetikai variabilitásának 50 százalékáért. A fajta genetikai variabilitásából a legjelentősebb ős a méncsikók esetében 2,71%-kal, a kancacsikók esetében 2,15%-kal részesedett. Az elemzett állományban 42 beltenyésztett egyedet találtunk, Ezek átlagos beltenyésztési koefficiense 0,079.