A magyar hidegvérű csikók növekedésének vizsgálata - Gulyás, László; Varga, Petra; Kiss, Csilla (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2007)
A magyar hidegvérű csikók születéstől választásig 1450-1560 g napi súlygyarapodásra képesek. A magyar hidegvérű és a sodrott apai féltestvér csikóknál a születéskori testsúly különbség 13,88 kg (34,52%). A különbség a 180 napos kori testsúly esetében 80,46 kg (33,08%) és a súlygyarapodásban 370 g/nap (32,80%) amely szignifikáns (P < 0,1%). A kancák testsúlya és a csikók születési súlya között r = 0,29, a kancák testsúlya és a csikók 180 napos testsúlya között r = 0,40 és ugyancsak a kancák testsúlya és a csikók súlygyarapodása között r = 0,43 korreláció van. A csikók születési és a 180 napos kori testsúlya közötti korreláció r = 0,89, a születési súly és a súlygyarapodás közötti pedig r = 0,79 az összefüggés. A hidegvérű csikók 180 napos kori testsúlya átlagosan anyjuk testsúlyának 51,03%-a. A vizsgálatok alapján a magyar hidegvérű csikók leválasztásának, illetve értékesítésének optimális időpontja 320–330 kg élősúly mellett 6 hónapos korban van.