Természetes lókiképzés - Horváth, Tímea; Mészáros, Gyula (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2008)
„Natural Horsemanship – mára teljesen elfelejtett, mellőzött része a lovaglásnak, amitől a „segítségek” valóban láthatatlanná váltak, válnak és válhatnak.” (Mészáros, 2007). Ebben a rövid feldolgozásban a természetes lókiképzés alapjai kerülnek bemutatásra, a ló tíz legfontosabb tulajdonságaira alapozva. Megpróbáljuk a lovasok figyelmét felhívni arra, hogy mindig a lónak kell a középpontban állnia, tehát a ló „szemüvegén” keresztül kell a világot szemlélni. „Ezért a természetesség kulcsa az a lóhoz állás, amikor az ember a lovakkal való foglalkozás terén csak és kizárólag a lovak etológiáját, viselkedés mechanizmusait alkalmazza és azt teljes mértékig be is tartja.” (Mészáros, 2007).