Az agresszió tünetei régészeti állatmaradványokon - Bartosiewicz, László; Gál, Erika (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2008)
A régészeti állattan a régészeti lelőhelyeken feltárt állatmaradványok meghatározása, elemzése, természet- és társadalomtudományi értelmezése, az ember-állat kapcsolat kultúrtörténeti vizsgálata. Multidiszciplináris, adatainak rendkívül töredékes volta miatt sok tekintetben szorul más tudományterületek eredményeinek hasznosítására. Az emberi és állati viselkedés közvetlen tanulmányozására a zoológiai leletek csak korlátozottan alkalmasak. Rendkívül kis számban előfordulnak azonban rajtuk olyan gyógyult csontsérülések, amelyek utalnak a régmúlt idők állattartási szokásaira. Az ilyen tünetek nemcsak a rossz bánásmód következményei lehetnek, ezért fontos lenne a fajon belüli és a fajok közötti összetőzések által okozott károsodások elkülönítése. Az utóbbiakon belül megkülönböztethetünk az ember illetve más állat által ejtett sérüléseket. Noha a régészeti értelmezés szempontjából elsősorban az emberi tevékenység megismerése érdekes, ennek rekonstrukciója elképzelhetetlen a természetes hatások (pl. fajon belüli versengés) tüneteinek lehető legpontosabb azonosítása és kizárása nélkül. A cikk e régészeti megfigyelések viselkedéstani értelmezésének megvitatását célozza.