Tőgymorfológiai vizsgálatok egy hazai jersey tenyészetben - Orbán, Martina; Németh, Szabina; Tóth, Tamás; Gulyás, László (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2009)
A Szerzők egy hazai, első laktációs jersey tenyészetben (n = 268) végeztek tőgymorfológiai vizsgálatokat. Vizsgálataik célja, a tőgy morfológiai tulajdonságainak felvételezéseit követően, összefüggések keresése a tőgy különböző paraméterei, úgymint a tőgymélység (TM), a két elülső (E.-E.), a két hátulsó (H.-H.), az elülső-hátulsó (E.-H.) tőgybimbók közötti távolság, a tőgybimbók hosszúsága (HOSSZ) és átmérője (ÁTM), valamint a tej szomatikus sejtszáma (Scc) között. Kiszámították a tőgybimbók által határolt tőgyterületet (cm²) és a tőgybimbók térfogatát (cm³), a szerzők által kialakított képlet segítségével. A vizsgált állomány tőgymélység esetén 37,2–39,0 cm, két elülső bimbó távolságnál 15,24–16,70 cm, hátulsó bimbóknál ezen méret 8,16–10,43 cm, elülső és hátulsó bimbók között 12,60–14,17 cm, bimbó hosszában 5,03–5,43 cm és bimbó átmérőnél 18,12–18,8 mm értékeket mutatott. Az átlagos Scc 238 ezer/ml volt. Statisztikailag igazolt (P < 0,05) negatív összefüggést tapasztaltak állomány szinten és bika ivadékcsoportok esetén is, a szomatikus sejtszám és a tőgymélység (r = -0,12), - a két elülső tőgybimbó távolság (r = -0,22), - két hátulsó tőgybimbó távolság (r = -0,26), az elülső és hátulsó tőgybimbó távolság (r = -0,25), és a tőgybimbó átmérője (r = -0,21) között. A vizsgálati eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a szomatikus sejtszám alakulására sok más befolyásoló tényező (takarmányozás, fejési- és tartástechnológia, menedzsment) mellett a tőgymorfológia is meghatározó lehet.