Szakvélemény az élő ludak tépéséről - Kozák, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2009)
A lúdtoll olyan megújuló nyersanyagforrás, amely több tulajdonságban felülmúlja az egyéb textilipari töltőanyagokat. A toll és pehely használata hosszú történeti múltra tekint vissza. Az élő ludakról való tollszedés a ludak genetikailag rögzült tollasodási és tollváltási folyamatára, a vedlésre alapozódik. Az ember szelekciós munkájával és megfelelő tartástechnológiával a ludaknál új háziállat-tulajdonságot, a fokozott tolltermelő képességet fejlesztett ki. Ebből adódóan a megfelelő időben és módon végzett tollszedés nem károsítja a ludakat, nincs hátrányos hatással azok egészségi állapotára, komfortérzetüket megengedhetetlen módon nem befolyásolja.