Állattenyésztési etika és állatjóllét fejlődése napjainkig: I. rész – Az ember állatokhoz való viszonya a zsidó-keresztény/keresztyén kultúrkörben - Sipos, Mihály; Móró, Adrienn; Szűcs, Endre (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2009)
A szerzők célul tűzték ki a napjainkban egyre aktuálisabbá váló és egyre szélesebb társadalmi rétegek érdeklődési körébe kerülő téma megvitatását, nevezetesen az állattenyésztési etika és állatjóllét területét érintő összefoglaló tanulmány készítését. A munka részletesen ismerteti az állat-ember közötti kapcsolatrendszert érintő zsidó és keresztény/keresztyén kultúrkörök felfogását. A szerzők a vallási gyökerekhez való visszatekintés mellett a különböző filozófiai irányzatokkal és az adott korokat meghatározó szemléletmódokkal a cikksorozat második részében foglalkoznak.