Újabb adatok magyar nagyfehér fedezőkanok reprodukciós teljesítményének értékeléséhez - Bene, Szabolcs; Fekete, Zsuzsanna; Lendvay, Miklós; Rajnai, Csaba; Polgár, Péter J.; Szabó, Ferenc (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2010)
A szerzők a tenyészkanok reprodukciós teljesítményét vizsgálták a Pannon Egyetem Georgikon Karának saját tenyésztésű magyar nagyfehér hússertés állományában. Az értékelést 62 tenyészkan 430 kocával történő párosításából származó 1917 fialás adatai alapján végezték el. A szaporulati és malacnevelési mutatókat egytényezős varianciaanalízissel értékelték, ahol a vizsgált tényező a kan volt. A vizsgált tulajdonságok átlag és szórás értékei a következőképpen alakultak: termékenység (vemhesülési arány) 71,2 ± 8,95%, vemhességi idő 116 ± 2,33 nap, élve született malacok száma 10,4 ± 3,34, holtan született malacok aránya 8,8 ± 15,59%, 1 napos alomsúly 15,0 ± 4,73 kg, 1. napi átlagsúly 1,5 ± 0,30 kg, elhullás arány 21 napos korig 14,4 ± 20,20%, 21 napos malacok száma 9,0 ± 2,72, 21 napos alomsúly 51,5 ± 17,62 kg, 21. napi átlagsúly 5,5 ± 1,56 kg, választott malacok száma 8,7 ± 2,8. A kanok által fedezett kocacsoportok eredményei között szignifikáns különbségeket találtak. Jelen munka eredménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az apaállatoknak is jelentős befolyása van a reprodukciós tulajdonságokra, ezért az arra irányuló szelekció nem mellőzhető a nemesítő munka során.