Állatjóléti és termékminőségi összefüggések a halfeldolgozásban: Irodalmi összefoglalás - Varga, Dániel; Szabó, András; Romvári, Róbert; Hancz, Csaba (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A vágás előtti és a vágáskori stressz következtében a vérben és a szövetekben is megváltoznak bizonyos biokémiai folyamatok, például növekszik a glükóz és a laktát koncentrációja. Ezek a változások a post mortem folyamatokat befolyásolják, módosítva ezzel a termék minőségét. Irodalmi áttekintésünkben arra keressük a választ, hogy melyek azok a perimortális körülmények, amik a legnagyobb stresszt jelentik a halak számára, és milyen módon befolyásolják a húsminőséget.