Alpakák viselkedésének néhány főbb jellemzője a Szegedi Vadasparkban: Előzetes eredmények - Prágai, Andrea; Bodnár, Ákos (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A Szegedi Vadasparkban négy alpaka (n = 4; 1 csődör és 3 kanca) zártkerti viselkedését vizsgáltuk. Az alpakákat Magyarországon főként állatkertekben, vadasparkokban, egzotikus állatként tartják, bár gazdasági haszonállatként is tarthatóak lennének, mivel kiváló minőségi textíliák előállítására alkalmas gyapjút termelnek. Hazánkban éppen az elmúlt időszakban létesítettek egy gyapjútermelésre szakosodott termelő gazdaságot, amely jelenleg a megfelelő állományméret megteremtésén dolgozik. A jövőbeni gazdasági hasznosítás miatt fontos az alpakák általános viselkedésének és alkalmazkodóképességének vizsgálata hazai körülmények között is. Korábbi vizsgálatok azt mutatják, hogy az alpakák a helyi klímához jól alkalmazkodtak, megfelelően szaporodnak a magyarországi állatkertekben. Az alpakák általános viselkedését elemezve elmondható, hogy a megfigyelések alatt mindvégig nagyon szelídek voltak. Az állatok társas viselkedését vizsgálva a nemzetközi szakirodalomban talált megállapításokhoz hasonlókat tapasztaltunk. Nagyon szociális állatok, ami a gondozóval szemben mutatott szelíd és barátságos viselkedésükből is kiderült. Ugyanakkor jól meghatározható rangsor alakult ki közöttük, amelyet elsősorban az etetés előtti és alatti időszakokban lehetett erőteljesebben érzékelni.