A kondícióbírálat jelentősége és lehetőségei a húsmarhatenyésztésben - Domokos, Zoltán; Szentléleki, Andrea; Tőzsér, János (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
Tanulmányunk célja, hogy rávilágítsunk a kondícióbírálat jelentőségére az anyatehéntartásban, bemutatva a testkondíció reproduktív teljesítményre gyakorolt hatását és a különböző pontozási módszereket. A húsmarhák kondícióbírálatának hazai elterjesztése szükséges lenne, mivel segítségével időben és célzottan lehet beavatkozni a takarmányozás menetébe, annak érdekében, hogy a vemhes állatok kondíciója elléskor optimális legyen. Az állomány kondíciójának rendszeres ellenőrzése, valamint az azt követő, szükség szerinti átcsoportosítás, esetleg szakszerű póttakarmányozás jelentős mértékben növelheti a termelés gazdaságosságát.