Egzotikus gyíkok tartása és tenyésztése - Panker, Máté (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
Az európai emberek számára szokatlan kinézetű, egzotikus állatok utáni kereslet évről évre egyre nagyobb méreteket ölt, mely hazánkban is érezhető. A hobbiállattartók mindig újra, különlegesre, ismeretlen állatra vágynak. Egy-egy új faj kereskedelmi forgalomba lépésekor gyakran előfordul, hogy a kereslet jóval nagyobb, mint az aktuális kínálat, ugyanis a faj zárttéri tartási- és tenyésztési technológiája még nem megoldott. Azonban az állattartók igényeit úgy igyekeznek kielégíteni a kereskedők, hogy vadon fogott példányokat értékesítenek. Ez a megoldás hosszú távon az adott faj veszélyeztetettségét, kihalását eredményezheti. Néhány éve a problémát felismerve, kígyók esetében tenyésztőrendszerek alkalmazásával megoldódni látszik a helyzet. A technológia gyíkoknál annyiban tér el, hogy több faj nagyobb hely- és fényigénnyel bír. A tanulmány célja annak bemutatása volt, hogy milyen körülmények között történik az egzotikus gyíkok nagymennyiségű előállítása.