Német húsmerinó bárányok választáskori vérmérsékletének hatása néhány hizlalási tulajdonságra - Pajor, Ferenc; Szentléleki, Andrea; Tőzsér, János; Póti, Péter (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A vizsgálatban német húsmerinó fajtájú bárányok (n = 51) vettek részt. A bárányok vérmérsékletének értékelését választáskor, valamint a hízlalás végén a mérlegelésekkel egy időben végeztük el a mérlegteszttel, ahol 5 pontos skála segítségével (1 pont nyugodt, 5 pont ideges) értékeltük az állatok viselkedését, amíg az álaltok 30 másodpercig a mérlegen tartózkodtak. A 40 napig tartó hizlalási vizsgálat alatt a bárányok ad libitum juhhizlaló teljes értékű takarmányt fogyasztottak. Közepesen szoros, negatív összefüggést tapasztaltunk a bárányok választáskori vérmérséklete és a hizlalás végi súly (rrang = -0,50, P < 0,01), valamint a hizlalás alatti súlygyarapodás (rrang = -0,57, P < 0,01) között. A hizlalás alatti súlygyarapodás szoros (r = 0,85; P < 0,001), a választási súly közepes (r = 0,52; P < 0,001) összefüggést mutatott a hizlalás végi súllyal, ezzel szemben a választási súly nincs kapcsolatban a hizlalás alatti súlygyarapodással, vagyis a választáskori vérmérséklet értékelése folytán eredményesebben következtethetünk a bárányok hizlalás alatti súlygyarapodására és a hizlalás végi súlyára, mint egyedül a választási súly mérése által.