Klinikai paratuberculosis (Johne-betegség) és idült tőgygyulladás sikeresen gyógyítható egy új terápiával tejelő szarvasmarhában – esetleírás - Németh, Attiláné; Sensen, Mária (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A paratuberculosis a kérődzők több mint száz éve ismert, gyógyíthatatlan fertőző betegsége. Már szubklinikai formában is jelentős gazdasági veszteségeket okoz, klinikai kifejlődése minden esetben az állatok idő előtti elhullásához vezet. Kórokozója, a Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) az egész világon elterjedt. A szubklinikai stádiumban a fertőzöttség diagnosztizálása bonyolult, emiatt a terjedése nehezen kontrollálható. A tejmennyiség és a termékenység csökkenése mellett a tőgygyulladás kialakulására is jelentős hatással van. A tőgygyulladás a tejtermelő gazdaságok legköltségesebb problémája, amely akár az állományok 40%-át is érintheti. Jelen közleményben ismertetünk egy új kezelést, amelynek során antibiotikumok és szteroid hatású készítmények mellőzésével, kizárólag természetes növényi anyagok alkalmazásával, egy hat hetes terápia során, sikeresen gyógyítottuk a klinikai paratuberculosis és idült tőgygyulladás együttes tüneteit egy öt és fél éves, természetes úton fertőződött tejelő szarvasmarhában. A teljes gyógyulást a MAP negatív bélsárminta tenyésztés alátámasztja. Jelen ismereteink szerint ez az első olyan terápia, amely bizonyítottan alkalmas klinikai paratuberculosis fertőzés gyógyítására.