A szaporasági és malacnevelési mutatók alapján számított populációgenetikai paraméterek és tenyészértékek egy hazai magyar nagy fehér hússertés törzsállományban - Bene, Szabolcs; Fekete, Zsuzsanna; Lendvay, Miklós; Rajnai, Csaba; Polgár, Péter J.; Szabó, Ferenc (Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 2011)
A szerzők a szaporasági és malacnevelési mutatók néhány populációgenetikai paraméterét vizsgálták a Pannon Egyetem Georgikon Kar saját tenyésztéső, magyar nagy fehér hússertés állományában, Keszthelyen. Az értékelést 64 tenyészkan 1000 kocával történő párosításából származó 4155 fialás adatai alapján, apamodellel végezték. A vizsgált tulajdonságok örökölhetősége (h2) az alábbi volt: élve született malacok száma 0,13; halva született malacok aránya 0,07; születéskori alomsúly 0,20; születéskori malacsúly 0,27; 21. napig elhullott malacok aránya 0,11; 21. napos alomszám 0,09; 21. napos alomsúly 0,12; 21. napos malacsúly 0,06; választott malacok száma 0,08. A tenyészkanok vizsgált tulajdonságokban mutatott tenyészértékei között jelentős különbségeket találtak. A 21 napos alomsúly tekintetében a két szélső érték közötti eltérés 28,11 kg volt, ami a malacok választáskori árát ismerve nem elhanyagolható különbség. Az értékelt tulajdonságok legtöbbjénél stagnáló genetikai trendet tapasztaltak. Ez alól kivétel volt az élve született malacok számának kis mértékő növekedése, valamint a 21. napig elhullott malacok arányának csökkenése.